W pierwszym tygodniu ferii zimowych w dniach od 15 do 17 stycznia Szkoły Niepubliczne w Miechowie zorganizowały dla uczniów naszych oraz sąsiednich szkół akcję Aktywne Ferie „Ferie z ZDZ-tem”. Akcja miała na celu urozmaicenie i zorganizowanie w sposób aktywny dni feryjnych – wolnych od szkoły - dla dzieci i młodzieży, zapoznanie uczestników przybyłych z zewnątrz z ofertą naszej Szkoły a także – integrację i spędzenie czasu w sposób przyjemny i pożyteczny.


Plan warsztatów ustalony został na trzy dni, podczas których młodzież zgłębiała swoje pasje i aktywnie uczestniczyła w zajęciach. Każdy dzień przynosił coś innego.
W pierwszym dniu, dzięki prezentacji i pokazom praktycznym nauczyciela edukacji dla bezpieczeństwa, młodzież dowiedziała się jak stosować zasady i wiedzę z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej w praktyce. Każdy z uczestników miał szansę przeprowadzić podstawowe czynności ratujące życie. W tym samym dniu, pod okiem wuefistów został przeprowadzony Turniej Tenisa Stołowego. Zwycięzcami – pierwsze i drugie miejsce -  okazali się uczniowie z Gimnazjum w Tczycy – Sebastian Zegarek oraz Sebastian Musiał, tuż za nimi uczennica Niepublicznego Gimnazjum w Miechowie – Emilia Kruszec. Mistrzowie zostali uhonorowani dyplomami wręczanymi przez panią Dyrektor.
W drugim dniu gościliśmy w Szkole profesjonalnego fryzjera, który w pracowni fryzjerskiej ujawniał tajniki i sekrety zdrowych, pięknych włosów. Oprócz części fryzjerskiej, dzięki zaangażowaniu naszych uczennic zostały przeprowadzone krótkie testy i quizy z zakresu kosmetologii. Bez wątpienia, dzień II aktywnych ferii przyniósł dla każdego coś dobrego – wiedzę na temat tego jak zadbać o zdrowy i promienny wygląd.
Kontynuacją szerzenia tajników zdrowia był dzień trzeci składający się z dwóch części. Blok teoretyczny – prowadzony przez dyplomowanego dietetyka oraz blok praktyczny, któremu dowodził doświadczony kucharz. Na warsztatach z dietetykiem uczestnicy spotkania zapoznali się z zasadami zdrowego odżywiania, zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, poradami na temat tego jak jeść żeby być zdrowym i szczęśliwym. Po części teoretycznej młodzież pod okiem kucharza przygotowała przepyszną sałatkę w stylu hiszpańskim – bogatą w witaminy i pełnowartościowe białko.
Oprócz tematów przewodnich w każdym dniu, dla uczniów dostępny był także doradca zawodowy, który najpierw w spotkaniach grupowych, później indywidualnych starał się wskazać ścieżki rozwoju dla każdego ucznia. Mnogość zawodów i kierunków dostępnych na uczelniach, rynku bywa przerażająca dla młodego człowieka, dlatego dzięki wykształconemu doradcy zawodowemu przynajmniej część z uczestników być może, właśnie podczas Ferii z ZDZ-tem, odnalazła swoją ścieżkę.

 Uonet

 

zapisy 2023